Toskana i Umbrija
Toskana i Umbrija

Toskana i Umbrija

TOSKANA I UMBRIJA

6 dana autobusom – 4 polupansiona

Regija Umbrija

Netaknuti pejzaži uronjeni u zelenilo vijugavih dolina i srednjovekovni gradovi ono su što čini Umbriju očaravajućom.  Ova regija koja je sva u brdima, planinama i dolinama,nalazi se u samom srcu Italije i prostire se duž srednjeg toka Tibra.

Jedno od njenih mnogobrojnih prirodnih bogatstava je i Trazimeno, najveće jezero u centralnoj Italiji, oko čijeg područija su još uvek prisutni ostaci etrurskih naseobina, posebno u oblasti oko Kastiljone del Laga.

Tu su i Cascate delle Marmore (vodopadi Marmorea) u blizini grada Terni, koje su među najlepšim vodopadima u Evropi.

Vodopadi što se slivaju u reku Neru sa spektakularnom visinom od 165 m, okruženi su bujnom vegetacijom i česta su odredišta ljubitelja kajaka,kanua i drugih ekstremnih sportova.

Među biserima ove regije izdvaja se Asizi, rodni grad svetog Franje Asiškog, zaštitnika Italije, i svete Klare. Takođe u provinciji Terni, vredi videti Orvjeto, poznat po veličanstvenom Duomu (katedrala),palatama i srednjovekovnim uličicama i bunaru svetog Patrika.

Na kraju mora se pomenuti i Gubio,prelep i slikovit gradić koji je bio vrlo značajan za život i delo svetog Franje. 

Toskana i Umbrija – cenovnik

PROGRAM PUTOVANJA:

Prvi dan    Beograd – sastanak grupe u 16.30 časova na  parkingu kod sportskog centra Milan Gale Muškatirović/ ex 25.maj / na Dorćolu. Polazak u 17.00. časova. Putuje se preko Hrvatske i Slovenije. Noćna vožnja. Usputna zadržavanja radi odmora. 

Drugi dan    Kjančano/Sijena - Dolazak u prepodnevnim časovima. Smeštaj u hotel od tri zvezdice u oblasti grada Kjančano, u blizini Sijene. Slobodno vreme. Večera i noćenje.

Treći dan    – Doručak. Celodnevno razgledanje gradića Montepulčano ( Montepulčano je srednjovekovni i renesansni gradić pun elegantnih palata, drevnih crkava, divnih trgova. U svetu je poznat po proizvodnji čuvenog vina Nobile kao i po vinogradima,po čemu je inače ceo ovaj kraj poznat. ) , Pijenca (Ovaj ljupki gradić smešten u srcu Toskane, u blizini Sijene, može se smatrati inkarnacijom renesansne utopije o savršenom gradu. Na Uneskovu listu stavljena je 1996. i čak i sada predstavlja urbanistička merila renesanse. Neke od značajnih građevina su palata Pikolomini (Palazzo Piccolomini) koju je projektovao čuveni arhitekta Leon Batista Alberti, kao i palata Bordžija (Palazzo Borgia) sagrađena za kardinala Rodriga Bordžiju u trenutku kada postaje papa. ) i Montalčino (Reč je o srednjovekovnom gradiću takođe poznatom po proizvodnji vina. Čuveno je vino Brunello di Montalcino. ). Ovaj kraj, Val d’Orcia, u svetu je poznat po svojim vinogradima i proizvodnji vina. Predviđena je i degustacija vina. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

Četvrti dan .– Doručak. Celodnevno razgledanje Peruđe (Peruđa je glavni i najpoznatiji i glavni grad regije Umbrija. To je srednjovekovni gradić sa uskim uličicama, u njemu nema potrebe za korišćenjem gradskog prevoza jer je sve blizu i nadohvat ruke. U doba Etruraca Peruđa je bila jedan od najznačajnijih gradova. O tome svedoči Etrurski luk koji potiče iz III veka p.n.e. Peruđa je pre svega značajna kao ogromni studentski centar. Mogućnost da na tako malom prostoru susretnete ljude iz celog sveta jedan je od značajnih aduta Peruđe. ) sa vožnjom  minimetroom u Peruđi u pratnji vodiča, i Asizija (U Asiziju je rođen sveti Franjo Asiški, zaštitnik Italije i osnivač monaškog reda franjevaca. 2000. grad je stavljen na Uneskovu listu svetske baštine. Asizi je pre svega stecište brojnih vernika, a značajan je i zbog bogate istorije i arhitekture, kao i raznih građevina. Najpoznatija je Bazilika svetog Franje koja se sastoji iz dve crkve, gornje i donje, koje leže bukvalno jedna na drugoj. Unutrašnjost crkve ukrašena je brojnim freskama poznatih italijanskih srednjovekovnih slikara (Đoto,Pjetro Lorenceti...). ) Poseta bazilici svetog Franje u Asiziju. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

Peti dan  .– Doručak. Poludnevno razgledanje Orvijeta (Ovo je još jedan od značajnih gradova Umbrije. Grad koji potiče još iz vremena Etruraca, poznat je po gotičkoj arhitekturi čiji je najznačajniji primer Katedrala iz 1263. , bez sumnje simbol grada, kao i Bunar svetog Patrika, sagrađen 1527. Zanimljivo je da je Rimski bunar na Kalemegdanu zapravo replika ovog bunara dubokog 62 metra, koji je trebalo da obezbedi vodu za tvrđavu Albornoz gde bi se papa sklonio u slučaju pobune ili neke opasnosti. ). Slobodno vreme. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

Šesti dan  –Doručak. Polazak iz hotela u jutarnjim časovima. Putuje se preko Italije,Slovenije i Hrvatske. Usputna zadržavanja radi odmora. Dolazak u Beograd u noćnim satima.

Cena aranžmana: 290 evra (u dinarskoj protivvrednosti)

Doplata za 1/1 sobu: 52 evra

ISHRANA: doručak/švedski sto, večera/meni služenje

Aranžman obuhvata:

  • boravak na bazi 4 polupansiona u dvokrevetnim sobama u hotelu sa tri zvezdice: u okolini Kjančana
  • vanlinijski prevoz autobusom (visokopodni ili dabldeker, sa audio i  video opremom,odlične udobnosti,) na relaciji prema programu putovanja
  • sva  razgledanja  prema  programu
  • organizaciju putovanja I pratioca grupe

Aranžman ne obuhvata:

  • Medjunarodno putno zdravstveno osiguranje
  • Individualne troškove
  • Slušalice za razgledanje bazilike svetog Franje u Asiziju
  • Karte za minimetro u Peruđi (1.5 euro)
  • Boravišne takse (0.80 eura/dan  u Kjančanu) – plaćaju se direktno na recepciji hotela

Mimimum putnika za realizaciju ovog putovanja je 40 putnika, u suprotnom rok za otkaz putovanja je 5 dana pre početka aranžmana.

ORGANIZATOR PUTOVANJA DUGA TRAVEL d.o.o.,Ivana Djaje 3,Beograd,licenca OTP 45/2016,Tel. 00 381 11 3085 350

ZA OVO PUTOVANJE VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA DUGA TRAVEL d.o.o.

 

 

 

 

 

 

 


Galerija fotografija