Nepoznata Italija - Ćoćarija
Nepoznata Italija - Ćoćarija

Nepoznata Italija - Ćoćarija

NEPOZNATA ITALIJA- ĆOĆARIJA

 NA GRANICI DVEJU CIVILIZACIJA

6 dana autobusom – 4 polupansiona

Ovaj neobični toponim odnosi se na oblast severoistočno od Rima. Ime potiče od naziva za tradicionalnu obuću ( takozvane ćoće )  koju su nosili njeni stanovnici. To je neka vrsta opanaka prisutna i u mnogim delovima južne Italije, kao što je Abruco,Molize, Kampanija,Sicilija ili Kalabrija. Vrlo je slična opancima karakterističnim za Balkan.

Iako nije regija za sebe, Ćoćarija je jedinstvena po mnogo čemu. To je planinska oblast čije granice nisu tačno i precizno određene. Međutim mnogi elementi kao što su arhitektura,umetnost,istorija, kulinarstvo,tradicija, zanatski proizvodi i priroda čine je unikatnom i jedinstvenom. Simbol Ćoćarije je konka, bakarna amfora koja je služila za vodu. Konka je jedan od brojnih zanatskih proizvoda karakterističnih za gradove Ćoćarije. Ovu oblast proslavio je i čuveni film Vitorija de Sike, Dve žene ( La ciociara ) iz 1960 gde je glavnu ulogu tumačila slavna glumica Sofija Loren. Reč je o sudbini dve žene, majke i kćerke i njihovoj borbi da prežive rat. Film je inspirisan stvarnim događajima iz Drugog svetskog rata kada su tokom savezničkih pohoda u planinama centralne Italije, pripadnici francuskih kolonijalnih trupa silovali i ubili veliki broj žena. 

Nepoznata Italija - Ćoćarija – cenovnik

PROGRAM  PUTOVANJA

Prvi dan  Beograd – sastanak grupe u 16.30 časova na parkingu kod sportskog centra Milan Gale Muškatirović/ ex 25.maj / na Dorćolu. Polazak u 17.00. časova. Putuje se preko Hrvatske i Slovenije i Italije. Noćna vožnja. Usputna zadržavanja radi odmora. 

Drugi dan   Fjudji – dolazak u Fjuđi u jutarnjim časovima. Smeštaj u hotel sa tri zvezdice. Slobodno vreme. Večera i noćenje.  ( Fjuđi je gradić u centralnoj Italiji udaljen od Rima oko 80 kilometara. Praktično je podeljen na istorijski centar koji potiče još iz Srednjeg veka i Fjuđi Terme, banju koja je nastala u XX veku. Fjuđi je od davnina poznat po svojim izvorima vode sa blagotvornim dejstvom. Još u XIV veku papa Bonifacije VIII tvrdio je da mu upravo ta voda iz Fjuđija olakšava tegobe koje mu stvara kamen u bubregu. Danas je ovaj grad poznat po proizvodnji mineralne vode. )

Treći dan    Fjudji – Doručak. Posle doručk odlazak na poludnevno razgledanje gradića Ananji  ( Ananji je poznat kao  “grad papa”, naime četvorica  papa su rođeni ovde. Grad je poznat i po čuvenom šamaru. Naime, papa Bonifacije VIII je negde oko 1300. zatočen, tada su ga navodno njegovi otmičari ošamarili. Umro je tri nedelje kasnije u Rimu. Njegova smrt izazvala je brojne kontroverze. Nakon što je umro, francuski kardinali preuzimaju kontrolu nad Rimskom kurijom i sedište katoličke vere premešteno je u Avinjon. Jedna od najpoznatijih građevina je Papska palata ili Palata Bonifacija VIII, gde se odigrao već pomenuti događaj. Palata je mešavina romaničkog, gotičkog i vizantijskog stila. ). Poseta gradiću Fumone i besplatna degustacija vina. Večera u tipičnom tradicionalnom restoranu u istorijskom centru Fjuđija. Povratak u hotel. Noćenje.

Četvrti dan  Fjudji – Doručak.Posle doručka odlazak na celodnevno razgledanje opatije Kazamari i gradića Izola del LiriOpatija Kazamari je cistercinski manastir. Cisterciti su bili monaški red koji je na drugi način tumačio pravila svetog Benedikta u odnosu na prvobitni klinijevski red (benediktanci). Manastir je jedan od lepših primera rane gotičke arhitekture. Potiče iz XIII veka. U okviru manastira nalazi se i muzej gde se čuva i veliki broj drevnih relikvija. / Kako samo ime kaže, Izola del Liri je grad nastao na rečnom ostrvu koje je formirala reka Liri. Baš u samom centru reka se račva na dva rukavca od kojih su se oblikovala dva spektakularna vodopada, La Cascata Grande i La Cascata del Valcatoio. Prisustvo tih vodopada u samom centru  je ono što čini ovaj gradić jedinstvenim u Italiji.). Povratak u hotel. Večera i noćenje.

Peti dan   Fjudji– Doručak.Posle doručka odlazak na celodnevno razgledanje srednjovekovnih gradova Norma i Sermoneta ( To su stari gradovi smešteni na velikoj nadmorskoj visini. ) . Povratak u hotel. Večera i noćenje.

Šesti dan  Fjudji-Beograd – Doručak. Polazak iz hotela u jutarnjim časovima. Putuje se preko Italije,Slovenije i Hrvatske. Usputna zadržavanja radi odmora. Dolazak u Beograd u noćnim satima.

Cena aranžmana:    345  evra ( u dinarskoj protivvrednosti )

Doplata za 1/1 sobu: 48 evra

Ishrana: doručak-švedski sto, večera-meni služenje

Aranžman obuhvata:

  • boravak na bazi 4 polupansiona u dvokrevetnim sobama u hotelu 3*
  • vanlinijski prevoz autobusom (visokopodni ili dabldeker, sa audio i video opremom ,odlične udobnosti,) na relaciji prema programu putovanja
  • sva  razgledanja  prema  programu
  • organizaciju putovanja i pratioca grupe

Aranžman ne obuhvata:

  • Medjunarodno putno zdravstveno osiguranje
  • Individualne troškove
  • Boravišne takse ( 0.50 evra po danu ) – plaćaju se direktno na recepciji hotela

Mimimum putnika za realizaciju ovog putovanja je 40, u suprotnom rok za otkaz putovanja je 5 dana pre početka aranžmana.

ORGANIZATOR PUTOVANJA DUGA TRAVEL d.o.o.,Ivana Djaje 3,Beograd,licenca OTP 45/2016,Tel. 00 381 11 3085 350

ZA OVO PUTOVANJE VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA DUGA TRAVEL d.o.o.

 

 

 

 

 

 

 


Galerija fotografija