ITALIJA - PUT KROZ VREME/ MARKE I UMBRIJA
ITALIJA - PUT KROZ VREME/ MARKE I UMBRIJA

ITALIJA - PUT KROZ VREME/ MARKE I UMBRIJA

ITALIJA - PUT KROZ VREME

UMBRIJA I MARKE

7 dana autobusom-5 polupansiona

 

 Regija Umbrija

Netaknuti pejzaži uronjeni u zelenilo vijugavih dolina i srednjovekovni gradovi ono su što čini Umbriju očaravajućom.  Ova regija koja je sva u brdima, planinama i dolinama,nalazi se u samom srcu Italije i prostire se duž srednjeg toka Tibra.

Jedno od njenih mnogobrojnih prirodnih bogatstava je i Trazimeno, najveće jezero u centralnoj Italiji, oko čijeg područija su još uvek prisutni ostaci etrurskih naseobina, posebno u oblasti oko Kastiljone del Laga.

Tu su i Cascate delle Marmore (vodopadi Marmorea) u blizini grada Terni, koje su među najlepšim vodopadima u Evropi.

Vodopadi što se slivaju u reku Neru sa spektakularnom visinom od 165 m, okruženi su bujnom vegetacijom i česta su odredišta ljubitelja kajaka,kanua i drugih ekstremnih sportova.

Među biserima ove regije izdvaja se Asizi, rodni grad svetog Franje Asiškog, zaštitnika Italije, i svete Klare. Takođe u provinciji Terni, vredi videti Orvjeto, poznat po veličanstvenom Duomu (katedrala),palatama i srednjovekovnim uličicama i bunaru svetog Patrika.

Na kraju mora se pomenuti i Gubio,prelep i slikovit gradić koji je bio vrlo značajan za život i delo svetog Franje.

  Regija Marke

Marke je još jedna regija u centralnoj Italiji. Jedna od stvari koje su  očaravajuće i neobične, je lepota predela koji se stalno smenjuju. Marke je regija jedinstvena kada je reč o prirodi. Poznati su mnogobrojni parkovi prirode kao što je Monti Sibillini ili Monte della laga. Na istoku oblasti,bliže obali, preovlađuju ravnice,a kako se što dublje ulazi u kopno, brda i brežuljci su sve prisutniji. Kada je reč o prirodnim lepotama moramo pomenuti i pećine Frasasi.

 

ITALIJA - PUT KROZ VREME/ MARKE I UMBRIJA – cenovnik

PROGRAM  PUTOVANJA

Prvi dan   Beograd – sastanak grupe u 16.30 časova na  parkingu kod sportskig centra Milan Gale Muškatirović/ ex 25.maj / na Dorćolu. Polazak u 17.00. časova. Putuje se preko Hrvatske i Slovenije. Noćna vožnja. Usputna zadržavanja radi odmora. 

Drugi dan  - Dolazak u Mačeratu,centar regije Marke  u prepodnevnim časovima. Smeštaj u hotel sa tri zvezdice. Slobodno vreme. Večera i noćenje.

Treći dan  –  Doručak. Poseta Loretu ( Loreto je jedno od najpoznatijih katoličkih svetilišta koje je stecište brojnih hodočasnika. Glavna znamenitost je zapravo bazilika svete Kuće. U ovoj velelepnoj katedrali nalazi se kuća iz Nazareta u kojoj je prema predanju živela devica Marija. Kako kaže legenda, kuća je 1294. na krilima anđela preneta iz Palestine. Zanimljivo je to da kamenje od kojeg je kuća napravljena stvarno potiče iz Palestine,kako su geolozi mnogo kasnije utvrdili. U prilog toj hipotezi idu i zapisi koji tvrde da su zidovi svete Kuće preneti brodovima u Loreto na inicijativu plemićke porodice Anđelo.  ), poseta Rekanatiju ( Rekanati je rodni grad poznatog romantičarskog pesnika Đakoma Leopardija, kao i tenora Benjamina Đilija zbog čega je poznat kao „grad poezije“. Grad je bogat arhitektirom iz XV i XVI veka.  ), potom se kreće ka Mačerati koja je bogata spomenicima iz renesanse i baroka. Slobodno vreme. Večera i noćenje.

Četvrti dan  – Doručak. Posle doručka napušta se hotel u Mačerati u jutarnjim časovima i kreće se ka Peruđi. Smeštaj u hotelu sa tri zvezdice u okolini Peruđe i jezera Trazimeno. Poseta pećinama Frasasi. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

Peti dan  – Doručak. Celodnevno razgledanje Gubia (Za ovaj prelepi i posebni srednjovekovni gradić vezana je jedna veoma značajna legenda o čudima svetog Franje, naime kada je jednom prilikom sveti Franjo stigao u Gubio zatekao je opustošene ulice. Niko nije smeo da izađe zbog straha od ogromnog i veoma opasnog vuka. Sveti Franjo je otišao da razgovara sa vukom i na njegovim ustima napravio znak krsta. Nakon toga je rekao meštanima da ih vuk više neće napadati, da će on živeti u miru sa njima, no da bi oni trebalo da ga hrane da ne bi bio gladan. Tako je i bilo i ponovo su svi živeli u miru.

Gubio je  srednjovekovni gradić,prepun istorije,umetnosti, kao i drevnih tradicija što se ogleda u folkloru i domaćim proizvodima. Vrhunac svog razvoja dostigao je u XIV veku, odakle i potiče većina građevina i spomenika. Neke od najznačajnijih građevina su Palazzo dei Consoli (Palata konzola), Palazzo Ducale, crkva svetog Franje, Katedrala, a tu su i trgovi kao što je Piazza Grande. ) Nastavak  puta i razgledanje  Asizija (U Asiziju je rođen sveti Franjo Asiški, zaštitnik Italije i osnivač monaškog reda franjevaca. 2000. grad je stavljen na Uneskovu listu svetske baštine. Asizi je pre svega stecište brojnih vernika, a značajan je i zbog bogate istorije i arhitekture, kao i raznih građevina. Najpoznatija je Bazilika svetog Franje koja se sastoji iz dve crkve, gornje i donje, koje leže bukvalno jedna na drugoj. Unutrašnjost crkve ukrašena je brojnim freskama poznatih italijanskih srednjovekovnih slikara (Đoto,Pjetro Lorenceti...). ) Poseta bazilici svetog Franje u Asiziju. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

Šesti dan   –Doručak.  Poseta Peruđi u prepodnevnim časovima. (Peruđa je glavni i najpoznatiji i glavni grad regije Umbrija. To je srednjovekovni gradić sa uskim uličicama, u njemu nema potrebe za korišćenjem gradskog prevoza jer je sve blizu i nadohvat ruke. U doba Etruraca Peruđa je bila jedan od najznačajnijih gradova. O tome svedoči Etrurski luk koji potiče iz III veka p.n.e. Peruđa je pre svega značajna kao ogromni studentski centar. Mogućnost da na tako malom prostoru susretnete ljude iz celog sveta jedan je od značajnih aduta Peruđe. ) Vožnja minimetroom u Peruđi u pratnji vodiča. Večera i noćenje.

Sedmi dan .– Doručak. Polazak iz hotela u jutarnjim časovima. Putuje se preko Italije,Slovenije i Hrvatske. Usputna zadržavanja radi odmora. Dolazak u Beograd u noćnim satima.

Cena aranžmana: 395 evra ( u dinarskoj protivvrednosti )

Doplata za 1/1 sobu: 75 evra

ISHRANA: doručak/ švedski sto, večera/meni služenje

Aranžman obuhvata:

 • boravak na bazi 5 polupansiona u dvokrevetnim sobama u hotelu sa tri zvezdice i to: 3 polupansiona u hotelu sa 3 zvezdice u okolini Peruđe i 2 polupansiona u hotelu sa 3 zvezdice u okolini Mačerate.
 • vanlinijski prevoz autobusom (visokopodni ili dabldeker, sa audio I video opremom ,odlične udobnosti,) na relaciji prema programu putovanja
 • sva  razgledanja  prema  programu
 • organizaciju putovanja i pratioca grupe

Aranžman ne obuhvata:

 • Medjunarodno putno zdravstveno osiguranje
 • Fakultativne izlete
 • Individualne troškove
 • Ulaznice za pećine Frasasi
 • Slušalice za razgledanje bazilike svetog Franje
 • Karte za minimetro u Peruđi (1.5 euro)
 • Boravišne takse (1.5 euro/dan  u Peruđi i 2 eura/dan  u Mačerati) – plaćaju se direktno na recepciji hotela

  Mimimum putnika za realizaciju ovog putovanja je 40 putnika, u suprotnom rok za otkaz putovanja je 5 dana pre početka aranžmana.

  ORGANIZATOR PUTOVANJA DUGA TRAVEL d.o.o.,Ivana Djaje 3,Beograd,licenca OTP 45/2016,Tel. 00 381 11 3085 350

  ZA OVO PUTOVANJE VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA DUGA TRAVEL d.o.o.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   


Galerija fotografija