Putovanje transsibirskom železnicom
Putovanje transsibirskom železnicom

Putovanje transsibirskom železnicom

PUTOVANJE TRANSIBIRSKOM ŽELEZNICOM

RUSIJA - MONGOLIJA - KINA

Moskva, Jekaterinburg, Novosibirsk, Krasnojarsk, Irkutsk, Bajkal, Ulan Ude, Ulan Bator, Peking

06.08  –  21.08.2016.

16 dana/15 noći

Putovanje specijalnim turističkim vozom Grand Trans-Siberian Express

Putovanje transsibirskom železnicom – cenovnik

1. dan    06.08.    Beograd – Moskva                                                                                                          Smeštaj u hotelu

Sastanak grupe dva sata pre poletanja na aerodromu “Nikola Tesla”. Let Aeroflota-a za Moskvu u 13:25 časova (let SU 2091). Dolazak na moskovski aerodrom u 17:15 časova. Transfer do hotela. Smeštaj. Večera. Noćenje.

 

2. dan    07.08.    Moskva - Jekaterinburg                                                                                                Smeštaj u vozu

Doručak. Panoramsko razgledanje grada autobusom: centar grada, Crveni trg, Kremlj, Crkva Vasilija Blaženog, Boljšoj teatar, Hram Hrista Spasitelja, Novodevičji manastir, vidikovac Vrapčeva brda i Univerzitet "Lomonosov", Poklonaja gora (Park Pobede) i dr. (bez ulaska u objekte).

Poslepodne transfer na železnicku stanicu, odakle kreće voz Grand Trans-Siberian Express u kome ćete uživati na putu dužine 8000 km, od Evrope ka Aziji. Ukrcavanje u voz i večera dobrodošlice. Noćna vožnja.

 

3. dan    08.08.    Dan u vozu - Jekaterinburg                                                                                          Smeštaj u hotelu

Provešćete tipičan dan na Transibirskoj Železnici. Vaš voz ide kroz beskonačne pejzaže šuma, jezera i malih naselja, podno Uralskih planina. To je dan za odmor, posmatranje pejzaža i slušanje informacija i legendi o Rusiji i ruskom narodu. Dolazak u Jekaterinburg, “Glavni grad Uralskih Planina”, u večernjim satima. Večera. Noćenje.                             

 

4. dan    09.08.    Jekaterinburg - Novosibirsk                                                                                        Smeštaj u vozu

Jekaterinburg , “Glavni grad Uralskih Planina”. Grad osnovao Petar Veliki 1723. godine, kao centar metalske industrije. Tokom 20. veka grad je postao jedan od najvećih i najvažnijih finansijskih, industrijskih i kulturnih centara Rusije. Jekaterinburg je lociran na granici Evrope i Azije.

Posle doručka, panoramsko razgledanje grada: centar grada, poseta „Katedrale na Krvi”, koja ima veliki značaj u ruskoj istoriji, jer je izgradjena na mestu gde su Car Nikolaj II i njegova porodica bili pogubljeni od strane Boljševika, 1918. godine.

U drugoj polovini dana izlet u Uralsku sumu, mestu Ganina Jama, koje Rusi smatraju “svetim mestom”. To je kompleks malih drvenih crkava, sagradjenih 1990. u čast poslednje ruske carske loze, dinastije Romanovih, koji su bili sahranjeni u Ganinoj Jami. Nastavak putovanja prema Novosibirsku u večernjim časovima. Noćna vožnja.

 

5. dan    10.08.    Dan u vozu - Novosibirsk                                                                                              Smeštaj u hotelu

Ponovo skoro ceo dan vožnje i slušanje informacija i legendi u vozu. Danas ćete prolaziti kroz ravnice Zapadnog Sibira i stići ćete u Novosibirsk, u kasnim popodnevnim satima. Novosibirsk - treći grad Rusije po broju stanovnika i najveći u Sibiru, ima 1,5 miliona stanovnika i smatra se administrativnim, ekomonskim i kulturnim centrom Sibira. Grad je osnovan 1893. godine, kao buduće naselje posle izgradnje Transibirskog železnickog mosta preko reke Ob. Smeštaj u hotelu 4* u Novosibirsku. Večera. Noćenje.

 

6. dan    11.08.    Novosibirsk - Irkutsk                                                                                                      Smeštaj u vozu

Doručak. Panoramsko razgledanje grada: Poseta poznatom Teatru Opere, najvećem u Rusiji, koji se nalazi u centru grada na Trgu Lenjina i značajnih pravoslavnih crkava, koje su preživele Sovjetski period, hrama Aleksandra Nevskog i crkve Sv. Nikolaja. U popodnevnim satima odlazak u Tajgu – pravu sibirsku sumu. Poseta najvećem muzeju železnice na svetu, posvećenom Transibirskoj železnici, sa kolekcijom vise od 60 eksponata – parnih, dizel i električnih lokomotiva, kao i nekoliko istorijskih vagona – savršen prikaz razvoja vozova na Transibirskoj Železnici. Krstarenje rekom Ob’, tokom koga ćete proći ispod ogromnog železnickog mosta – sastavnog dela  Transibirske Železnice.

Nastavak putovanja prema Krasnojasrku u večernjim časovima. Noćna vožnja.

 

7. dan    12.08.    Dan u Krasnojarsku                                                                                                         Smeštaj u vozu

Krasnojarsk, kao i Jekaterinburg i Ulan-Ude, bio je “zatvoreni grad” za vreme Sovjetskog Saveza – zatvoren za ulazak stranaca i vecinu građana SSSR u to vreme. Grad je lociran na obalama reke Jenisej – najveceg rečnog sistema, koji vodi prema Severnom Ledenom Okeanu.

Dolazak u prepodnevnim časovima. Panoramsko razgledanje grada, uključujući i glavnu shopping-ulicu, dekorisanu palmama – i to u centru Sibira! Nastavak putovanja prema Irkutsku u popodnevnim časovima. Noćna vožnja.

 

8. dan    13.08.    Irkutsk                                                                                                                                  Smeštaj u hotelu

Irkutsk je osnovan na trgovačkom putu prema Mongoliji i Kini. U 19. veku ga naseljavaju mnogi proterani ruski oficiri i plemici, od kada važi za centar kulturnog i intelektualnog života Sibira. Zbog koloritnog stila života u vreme carske Rusije zovu ga i “Sibirski Pariz”.

Dolazak u prepodnevnim časovima. Poseta Starom gradu sa zgradama pravljenim isključivo od drveta. Smeštaj u hotelu 4*. Posle toga ste pozvani na koncert klasicne muzike u jednom od istorijskih dvoraca u Irkutsku. Večera. Noćenje.

 

9. dan    14.08.    Irkutsk (Bajkalsko Jezero) - Ulan Bator                                                                   Smeštaj u vozu

Bajkalsko Jezero - čuva najvece rezerve slatke vode na svetu, prostire se na 620 km od severoistoka ka jugozapadu i ima širinu od 24 do 79 km. To je najdublje jezero na svetu, na nekim mestima doseže dubinu do 1620 m. Planine oko jezera i njegovu tamno plavu boju, nemoguće je zaboraviti!

Posle doručka odlazak do obale Bajkalskog jezera (jedan sat vožnje autobusom od hotela). Šetnja po naselju Listvjanka, poseta crkvi Sv.Nikole, tipičnoj drvenoj ruskoj crkvi, renoviranoj 1990-te. Tokom velikog Sibirskog rucka, degustacija poznate ribe Omulj, koja živi samo u Bajkalskom jezeru. Popodne - kratko krstarenje brodom po jezeru, do malog sela na obali, gde nas čeka voz. Voz ide malom brzinom duž lepe Kružne Bajkalske Železnice, od Luke Bajkal do sela Sljuđanka. Ova železnička pruga već dugi niz godina se koristi samo za lokalne vozove i turističke atrakcije. Foto-pauza u malom selu, gde možete izaći iz voza i spustiti noge u hladnu vodu Bajkalskog jezera i pogledati tipične drvene kuće ovdašnjih ljudi. Nastavak putovanja prema Ulan Ude u popodnevnim časovima. Noćna vožnja.

 

10. dan  15.08.   Dan u Ulan Ude                                                                                                                Smeštaj u vozu

Ulan Ude - glavni grad Burjatske Autonomne Republike u sastavu Ruske Federacije. Burjati su etnička grupa, srodna Mongolima, sa interesantnom mešavinom kultura. Ulan Ude je mesto gde se sreću Istok i Zapad. Kao i Irkutsk, ovaj grad ima mnogo drvenih kuća, tipičnih za Sibir.

Dolazak u prepodnevnim časovima. Razgledanje grada. Dalje poseta jednom od sela Pravoslavnih “starovernika” koji i danas žive kao njihovi preci pre nekoliko vekova.  Ovde ćete biti posluženi pravim Ruskim tradicionalnim ručkom. U popodnevnim časovima nastavak putovanja prema Mongoliji. Noćna vožnja.

 

11. dan 16.08.   Ulan Bator                                                                                                                          Smeštaj u hotelu

Dolazak u Ulan Bator u jutarnjim satima. Pre podne razledanje grada u toku koga ćete posetiti centralni trg Suha-Bator, čuveni manastir Gandan, centar budizma u Mongoliji, muzej Bogd Kan koji je smešten u palati mongolskih kanova i memorial Zaisan, lociran na brdu iznad grada, sa koga se pruža veličanstven pogled na grad i reku Tola. Uveče koncert mongolske nacionalne muzike i folklora. Tradicionalna Mongolska večera. Noćenje.

 

12. dan 17.08.   Ulan Bator                                                                                                                          Smeštaj u hotelu

Za ovaj dan je planiran nezaboravan izlet u Nacionalni Park Terelj (110 km). Kameni monolit pod nazivom “kornjača” i fascinirace vas neponovljivi planinski pejzaži. U okviru parka ćete imati mogućost da sretnete porodicu pastira u njihovoj jurti.  Specialna prestava za učesnike ture, demonstracija tri discipline mongoslkog nacionalnog festivala Nadam: rvanje, jahanje, gađanje lukom i strelom.

 

13. dan 18.08.   Ulan Bator - Peking                                                                                                 Smeštaj u hotelu

Poseta Istorijskom muzeju Ulanbatora, koji prikazuje dugu istoriju Mongolskog naroda, počev od vremena Džingis Kana do sada. U popodnevnim satima poseta fabrici kašmira. Večernji let iz Ulan Batora za Peking (2 sata). Dolazak u Peking u 20:10. Smeštaj u 5* hotelu. Večera. Noćenje.

 

14. dan 19.08.   Peking                                                                                                                                  Smeštaj u hotelu

Obilazak Dvorca Imperatora više poznatog kao Zabranjeni Grad, palate primeri kineske arhitekture, paviljoni, vrtovi. U produžetku odlazak na čuveni Trg Tjenanmen, na kome se nalazi Mauzolej Mao Cetungu. Večera u jednom od poznatih pekinških restorana sa poznatom „Pekinškom patkom“. Noćenje.

 

15. dan 20.08.   Peking                                                                                                                                  Smeštaj u hotelu

Poseta Velikom Kineskom Zidu, njegovim najočuvanijim delovima. Veliki Kineski Zid je najveća građevina na svetu i prostire se sa Istoka na Zapad, od stepa srednje Azije do Žutog mora. U povratku put Vas vodi ka grobnici dinastije Ming i dalje u Olmpijski Park, gde je planirana foto-pauza na Olimpijskom stadionu, koji se poetski zove „Ptičije Gnezdo“.

 

16. dan 21.08.   Peking

Doručak. Slobodno vreme. Transfer na aerodrom. Let za Moskvu u 05:50 časova (let SU 203). Dolazak u 08:55 časova. Poletanje za Beograd u 10:25 časova (let SU 2090). Dolazak u Beograd u 12:25 časova. Kraj usluge.

 

 

CENA ARANŽMANA:            3990 €     (po osobi u četvorokrevetnom kupeu)

                Doplata za smeštaj u dvokrevetnom kupeu         1690 €    

                                                               

Cena aranžmana obuhvata:

  • Prevoz avionom i vozom prema programu;
  • Smeštaj u vozu u četvorokrevetnim kupeima - 6 noćenja;
  • Smeštaj u hotelima u dvokrevetnim sobama - 9 noćenja (kategorije 4*, osim u Moskvi i Pekingu sa 5*). Imena hotela ćemo znati mesec dana pre putovanja;
  • Puni pansion sa tri obroka, počev od večere prvog i zaključno sa doručkom poslednjeg dana;
  • Svi izleti, posete muzejima i dogadjaji prema programu;
  • Transfere prema programu;
  • Usluge stručnih lokalnih vodiča; troškove organizacije aranžmana

 

Cena aranžmana ne obuhvata:

  • Aerodromske takse i  obavezno osiguranje u avio saobraćaju (cca 215 €, podložno je promeni);
  • Napojnice za lokalne vodiče.
  • Individualne troškove.

 

Minimalan broj putnika za realizaciju programa u pratnji vodica iz Beograda je 15.

 

Opis voza

Voz Grand Trans Siberian Express se razlikuje od redovnih linija stilskom dekoracijom restorana, živom piano-muzikom uveče u vagon-baru. Profesionalna ekipa vodiča je dežurna za vreme putovanja i organizuje aktivnosti - upoznavanje sa maršrutom i krajevima kroz koje se prolazi, kraći kurs ruskog jezika, degustacija votke ...

 

Vagoni su klimatizovani (klima radi samo dok je voz u kretanju). U vagonu su utičnice sa 220 V. U svakom kupeu su predvidjene papuče i peškiri za ruke. Peškiri i posteljina se menjaju svaki treći dan. Čaj i kafa se služe bez ograničenja besplatno.

Četvorokrevetni kupei su sa 2 donja i dva gornja kreveta. Toaleti i lavaboi su na početku i kraju vagona.

Tuširanje je moguće u hotelima sa nocenjem, a na raspolaganju je dnevni boravak u hotelima za vreme stajanja voza u Krasnojarsku i Ulan Udeu (jedna soba po kupeu).

 

 

 

 


Galerija fotografija