Sozopol (na bugarskom Созопол) je antički primorski grad koji se nalazi 35 km od Burgasa, u egzotičnom zalivu u južnom delu bugarske crnomorske obale. Sozopol je jedan od najstarijih gradova Bugarske, poznat po ranohrišćanskoj zaostavštini, kulturno umetničkim festivalima i izuzetnim turističkim užicima. Romantična atmosfera starog dela Sozopola ne samo što inspiriše lokalno stanovništvo već poput magneta privlači ljude iz čitavog sveta. Neverovatne arheološke dragocenosti, poput otkrića moštiju Svetog Jovana Krstitelja, ali i prebogata istorija ostavila je vidljive tragove na arhitekturi starog dela grada koji živi nekim prošlim vremenima i duhom prošlosti za kojom se čezne.

Jedan od najznačajnijih istorijskih događaja koji je obeležio grad desio se 610. godine pre Hrista kada su stanovnici Mileta, grada u Maloj Aziji, ovo mesto i poluostrvo na kome se nalazi proglasili prestonicom svoje države i nazvali ga najpre Antheia, da bi ga ubrzo preimenovali u Apolonija. Grad je vrlo brzo izrastao u važan trgovački i politički centar koji je održavao odlične odnose sa Miletom, Atinom, Korintom i ostrvima Rodos, Kios, Lezbos…Simbol grada – sidro – nalazi se na svim kovanim novčićima korišćenim u gradu što svedoči da su pomorstvo i pomorska trgovina imali izuzetan značaj za ovaj grad.

Za razliku od Starog grada, moderni Sozopol je pravi evropski grad sa svim onim infrastrukturnim elementima neophodnim za moderan život urbanog, novomilenijumskog čoveka. Kako je grad i veliki turistički centar, u njemu je i mnoštvo hotela, hostela, luksuznih apartmana, porodičnih hotela, vila, privatnog smeštaja… sve ono što je turistima potrebno za udoban i prijatan smeštaj tokom letovanja zbog koga će poželeti da se vrate.

Showing all 5 results