Nesebar je stari grad sa dugom istorijom i jedan je od nastarijih gradova u Evropi. Osnovan je pre više od 3200 godina, kada su se na ovoj teritoriji naselili Tračani u vreme bronzanog doba. Naselje su zvali Melsambria, najverovatnije po imenu osnivača naselja. Još od vremena nastanka, grad je bio okružen utvrđenim zaštitnim zidinama, pa najstariji tragovi datiraju još iz 8. veka pre nove ere. Krajem 6. veka pre Hrista, Tračane nasleđuje novo grčko pleme, Dorci, pod čijom se kontrolom mesto i razvilo i doživelo prosperitet. Tada su utvrđene zidine oko grada dodatno proširene, a grad je dobio obrise pravog naseljenog mesta. Početkom 1. veka nove ere grad je postao deo Rimskog carstva i u to vreme se i pojavio naziv Mesembrija, a kasnije i ime Mesemvrija. Grad je i dalje bio važan kulturni, ekonomski i politički centar, a nakon podele Rimskog carstva i uspostavljanja nove prestonice Istočnog u Konstantinopolju, kada je hrišćanstvo i prihvaćeno kao zvanična religije, na teritoriji Mesembrije je u vrlo kratkom roku izgrađen veliki broj hrišćanskih crkvi i hramova.

Danas su stari i novi deo grada povezani uskim prirodnim zemljanim prelazom, zemljouzom, a stari deo grada je smešten na kamenitom poluostrvu pa se iz novog dela grada i jedne nove, naše „civilizacije“ i simbolično prelazi u stari deo gde se istorija zaustavila, na radost mnogobrojnih posetilaca.

Novi deo grada je, kako mu i ime kaže, nov i moderan, drugačiji ali ipak Nesebar, sa duhom koji kao celina nosi. I u ovom delu grada ima dosta smeštajnih kapaciteta za sve one koji više vole moderniju okolinu, ili za one koji ne uspeju da nađu smeštaj u Starom gradu.

U novom delu grada se nalaze i severna i južna plaža grada, koje su široke, odlično uređene i lepe, a u Starom Nesebaru takođe postoji plaža, ali je ona mala pa je za letnji odmor i kupanje i sunčanje novi deo grada mesto gde se tokom dana boravi.

Showing all 5 results